Helma Polman

Eigenaar van DogWise hondenschool, erkend Kynologisch Gedragstherapeut, trainster, docent, coach en... trainingsfreak!

 

Al vanaf een heel jong leeftijd was ik altijd bezig de honden in onze familie te "trainen". Eenmaal op eigen benen was de aanschaf van een hond heel vanzelfsprekend. Met de komst van Border collie Kayleigh was een verslaving geboren. Helemaal verslingerd aan het ras groeide de roedel al snel tot 4 Border collies en ontstond er een honger naar alles wat er maar te leren valt op gebied van dit prachtige, fascinerende wezen en de rol in onze maatschappij. 

Het overbrengen van kennis om mensen te laten delen in al het mooie wat onze hond ons kan brengen is mijn passie, omdat het zo ontzettend de moeite waard is!  

Bij het begeleiden van onze eigen Border collie pupkopers bleek al snel hoe belangrijk een goede begeleiding is en het volgen van een vak opleiding leek dan ook een logisch vervolg als uitbreiding van al die hondse dingen die ik met onze eigen roedel ondernam. Het volgen van de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision bleek een schot in de roos.... hier in wil ik verder groeien! Omdat ik de kynologie zeer serieus neem en echt als een professioneel beroep beschouw in plaats van een uit de hand gelopen hobby, was het ondenkbaar les te gaan geven zonder de benodigde diploma's. 

 

Met het volgen en succesvol afronden van de nodige vakopleidingen in 1998 hield het natuurlijk lang nog niet op. In tegendeel zelfs, want er zijn na al die jaren nog altijd ontwikkelingen en veranderingen in visie vanuit de wetenschap waar ik graag van op de hoogte blijf!

Bijscholen ben ik aan mijn vak verplicht, maar ook zonder die verplichting ben en blijf ik altijd gedreven altijd bij te blijven leren. Door het non-stop volgen van cursussen, bijwonen van seminars en workshops, veel trainen met eigen honden en ook het bijna letterlijk verslinden van stapels vakliteratuur kan ik jou garanderen te werken op basis van de modernste inzichten. Het begeleiden van honden en hun eigenaren is een serieus vak en een bijzonder mooi beroep. Jouw hond... ons vak!

 

Ben je nieuwsgierig naar mijn achtergrond? Terecht, want je mag er als eigenaar vanuit gaan dat je hond begeleid word door een vakkundig opgeleide Kynologisch Gedragstherapeut. Helaas is KGT echter een vrij beroep en waardoor het mogelijk is zonder enige opleiding aan de slag te gaan. De enige manier om het kaf van het koren te scheiden is te beoordelen of je te maken hebt met iemand die pretendeert "hondenfluisteraar" te zijn of een professional met een serieuze investering in opleiding om jou verder te helpen. Daarom ik laat met trots mijn certificaten zien. Jouw hond is het meer dan waard!

Inmiddels is DogWise in 24 jaar tijd uitgegroeid tot een succesvolle en dynamische hondenschool en gedragscentrum, waarbij ik ontzettend blij ben met ons fantastische team van DogWise trainsters. Samen nemen wij je graag mee in de prachtige wereld van de hond!

 

Naast DogWise en het trainen van mijn Border collies Maggie (2018) en Lynn (2022) ben ik inmiddels gerust een "freak" te noemen op het gebied van trainen dier. In ons huishouden kennen al de dieren de clicker en train ik met enorm veel plezier onze paarden, katten, konijn en zelfs de kippen! In mijn vrije tijd trek ik er enorm graag op uit met Arabisch Volbloed Antiqua HH om lange zwerftochten te maken.


Bonnetta Sloots

 

Als er iemand is die staat te trappelen om alle goede informatie over het opvoeden van pups door te geven,

is het Bonnetta wel! Na een aantal jaren lesgeven op een kynologenclub is zij in het voorjaar van 2006 bij DogWise terecht gekomen voor een Ratjetoe cursus met haar eigen Smoushond Unique. Bonnetta en Unique voelden zich gelijk thuis bij ons en onze samenwerking werd dan ook al gauw uitgebreid. Bonnetta heeft de instructeurs-opleiding van O&O gevolgd en is verder binnen DogWise opgeleid om de kneepjes onder de knie te krijgen. Heeft in de loop der jaren vele workshops, lezingen en seminar's gevolgd onder de DogWise vlag en is 3 x naar de Crufts in Burmingham geweest. Is vrijwilliger als medewerker Inventarisatiedagen en Gedrags testen bij de Hollandse Smoushonden Club.

Bonnetta traint met haar Smoushond Zilver enthousiast allerlei disciplines van de Ratjetoe, om zo ook zelf goed bij te blijven.

 

Bonnetta heeft zich helemaal toegelegd op Hond & Kind activiteiten. Zij heeft een enorm leerzaam en leuk programma voor scholen ontwikkelt om bijtincidenten te voorkomen. Met het programma "Hond in de Klas" bezoekt ze met plezier en gedrevenheid basisscholen, BSO en/of andere kind organisaties. Natuurlijk gaat Zilver met haar mee om kinderen te leren hoe ze veilig en prettig met honden moeten omgaan.

Vraag gerust naar de mogelijkheden want Bonnetta komt erg graag ook bij jullie in de klas!  

 

Op dinsdag- en woensdagavond geeft Bonnetta in Gorssel met veel plezier les aan alle groepen binnen ons cursus aanbod.

Haar specialiteit en passie is echter wel onze "Ratjetoe Kids"; dat is stiekem toch wel Bonnetta haar favoriete doelgroep.


May Broekhuis-Ronday

 

In 2015 begon de hondenopleiding van May met een pup die Splinter heet... een Field trial Labrador reu die een behoorlijke uitdaging bleek te zijn voor een eerste eigen hond. Dat maakte het dat May meer wilde leren over hondengedrag! Hoe het verder ging verteld ze zelf:

 

Ik wilde meer weten over hoe honden leren, volgde opleidingen bij DogVision en Tinley, hetgeen in 2017 resulteerde in de titel “Kynologisch Instructeur”.

Inmiddels is Splinter bijna 4 jaar en uitgegroeid tot een prachtige energieke hond, die niets liever doet dan samen met mij werken (apporteren)….we doen mee aan jachthondenwedstrijden in Nederland en België, en hebben als Picker-up (wild binnen halen) mooie jachtdagen gehad in Nederland, België en Groot-Brittannië. In 2018 heb ik het examen van Jachthonden Instructeur van de SJP gehaald en geef ik, naast Dogwise, les bij de Jachthondenschool “de Veluwse Vallei” in Lunteren. 

 

Ik ben heel blij met de uitdaging om mijn bijdrage te leveren aan de cursisten en het team van Dogwise. Mijn interesse gaat uit naar het beoordelen van persoonlijkheid van pupjes/honden. Is de pup brutaal en nergens bang voor, of juist schuchter en bescheiden…

Omdat dat belangrijk is voor de aanpak die je kiest, en de adviezen die je aan de baasjes mee geeft. Samen met de andere instructeurs proberen we de baasjes meer “honds” te leren denken. Ook hecht ik veel waarde aan het respecteren van raskenmerken, die vervolgens door ons in goede banen moet worden geleid.

 

Daarbij is “voorkomen” altijd beter dan “genezen”, maar als er toch problemen op ons pad komen dan vind ik het een uitdaging om ze samen met jullie op te lossen!


Inge Nijhoff - Pan 

 

Als kind was Inge al in de weer met het opvoeden/trainen van de teckels die toen in huis waren.  Inmiddels heeft Inge meer dan 20 jaar op z’n minst één Griffon korthals in huis. Ook hebben een teckel, en een lokale Maleisische herder tot het huishouden behoord. 

 

Na flink wat jachttrainings cursussen gevolgd te hebben, en de nodige jachtproeven gelopen te hebben met Griffons is Inge les gaan geven aan anderen. Ze vond dat dit wel met de benodigde kennis moest, en daartoe is ze de opleiding tot Kynologisch Instructeur bij O&O gaan doen.

Voor het werk van haar man heeft ze eerst met twee Griffons en later met drie Griffons in het midden oosten en in de Verenigde Staten van Amerika gewoond. In Amerika heeft ze ook les gegeven, en daar diende zich de mogelijkheid aan om de opleiding tot Professional Dogtrainer bij de Karen Pryor Academy te gaan doen. (dit is wat men hier clicker-trainer noemt). Deze opleiding heeft ze met veel enthousiasme samen met haar Griffon Esta volbracht. 

 

Naast Griffon Esta, en herplaatser Mick heeft Inge inmiddels weer een Griffon pup: Klasien in huis. 

Met Klasien doorloopt Inge weer de puppy cursus, en ook volgt ze jachttraining met de clicker.

Met veel enthousiasme staat Inge klaar om de cursisten van Dogwise op de woensdagavond les te geven!

 


Natasja Hannink


In 2006 kwam na een lange, bewuste zoektocht Claire, een geweldige Briard dame bij Natasja.

Na diverse hondenscholen te hebben bezocht, kwamen zij samen in 2007 bij DogWise terecht.
Vele cursussen zouden volgen, maar niet alleen cursussen bij DogWise. Gegrepen door nieuwsgierigheid naar alles wat ook maar met de hond te maken heeft, volgden verschillende cursussen en workshops, o.a. vier modules bij Dogvision, instructeur O&O, instructeur Cirkeltraining, diverse seminairs, vele workshops elk jaar een bezoek aan de Felcan dag voor zowel hond als kat (Natasja heeft ook jaren Maine Coons gefokt) en nog zo veel meer. 
Allemaal opleidingen die ze naast eigen interesse ook volgde omdat Natasja intussen als instructeur bij ons aan de slag was gegaan.

 

In 2011 kwam Rousso, een Briard reu, erbij. Ook met Rousso volgde Natasja verschillende cursussen bij ons.

Op de dinsdag stond ze als instructeur in en bij de manege en op de woensdag was ze met beide honden als cursist bij ons aan de slag.

Helaas zijn beide kanjers over de regenboogbrug, maar laten veel dierbare herinneringen achter. Door Claire en Rousso is Natasja in de hondenwereld terecht gekomen, waar ze zich als hondenliefhebber maar ook instructeur enorm thuis voelt. 

Na er even tussenuit te zijn geweest is Natasja weer terug als instructeur bij DogWise en vind het heerlijk baasjes mee te nemen op de mooie en boeiende reis een pup naar volwassen hond te begeleiden.  Dat enthousiasme geeft ze meer dan graag door!
Natas is inmiddels ook zelf weer in het mooie avontuur van een pup tot "nette hond" opvoeden gestapt. Briard dame Zinzi is inmiddels al weer een prachtige puberdame geworden. Je ziet haar met Natas in Gorssel in de les!


Marjolein Mulder

 

Opgegroeid tussen de Zwitserse Witte Herdershonden is Marjolein van kinds af aan al bekend met honden. 

Met de witjes heeft ze meerdere gehoorzaamheidscursussen doorlopen, maar ook agility en dogdance gedaan evenals

in het wereldje van het showen meegedraaid. 

Thuis runt ze met haar moeder een gastouder/ kinderopvang waar ze dagelijks druk mee is.

In 2017 kwam ze met Siberian Husky Aika bij DogWise op puppy cursus en raakte enorm enthousiast over alles wat met honden en hun gedrag te maken heeft. Alle kennis over honden gaat er in als koek!

Zodoende heeft ze inmiddels al geleerd dat gedrag echt een combi is tussen aanleg en ervaring, en dat "zelfs" een Husky enorm

veel kan leren als je maar met plezier samen traint! Aika laat het resultaat ervan zien in de Ratjetoe groep op dinsdagavond.

Naast het ondernemen van allerlei activiteiten met Aika fokt Marjolein met veel succes Rex hangoordwerg konijnen die bij eigenaren door heel Nederland en zelfs in het buitenland worden geplaatst.

 

Marjolein heeft haar instructeurs diploma bij O&O behaald en volgt meerdere bijscholingen om nog meer te leren over dit mooie vak. Ze is als instructeur

aanwezig bij de lessen op vrijdagavond en zaterdag in Lochem.