Helma Polman - 

Kynologisch Gedragstherapeut, trainster en eigenaar van DogWise hondenschool en Gedragstherapie

 

Al vanaf een heel jong leeftijd was ik altijd bezig de honden in onze familie te "trainen". Eenmaal op eigen benen was de aanschaf van een hond heel vanzelfsprekend. Met de komst van Border collie Kayleigh was een verslaving geboren. Helemaal verslingerd aan het ras groeide de roedel al snel tot 4 Border collies en ontstond er een honger naar alles wat er maar te leren valt op gebied van dit prachtige, fascinerende wezen en de rol in onze maatschappij. 

Het overbrengen van kennis om mensen te laten delen in al het mooie wat onze hond ons kan brengen is mijn passie, omdat het zo ontzettend de moeite waard is!  

Bij het begeleiden van onze eigen Border collie pupkopers bleek al snel hoe belangrijk een goede begeleiding is en het volgen van een vak opleiding leek dan ook een logisch vervolg als uitbreiding van al die hondse dingen die ik met onze eigen roedel ondernam. Het volgen van de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision bleek een schot in de roos.... hier in wil ik verder groeien! Omdat ik de kynologie zeer serieus neem en echt als een professioneel beroep beschouw in plaats van een uit de hand gelopen hobby, was het ondenkbaar les te gaan geven zonder de benodigde diploma's. 

 

Met het volgen en succesvol afronden van de nodige vakopleidingen in 1998 hield het natuurlijk lang nog niet op. In tegendeel zelfs, want er zijn na al die jaren nog altijd ontwikkelingen en veranderingen in visie vanuit de wetenschap waar ik graag van op de hoogte blijf!

Bijscholen ben ik aan mijn vak verplicht, maar ook zonder die verplichting ben en blijf ik altijd gedreven altijd bij te blijven leren. Door het non-stop volgen van cursussen, bijwonen van seminars en workshops, veel trainen met eigen honden en ook het bijna letterlijk verslinden van stapels vakliteratuur kan ik jou garanderen te werken op basis van de modernste inzichten. Het begeleiden van honden en hun eigenaren is een serieus vak en een bijzonder mooi beroep. Jouw hond... ons vak!

 

Ben je nieuwsgierig naar mijn achtergrond? Terecht, want je mag er als eigenaar vanuit gaan dat je hond begeleid word door een vakkundig opgeleide Kynologisch Gedragstherapeut. Helaas is KGT echter een vrij beroep en waardoor het mogelijk is zonder enige opleiding aan de slag te gaan. De enige manier om het kaf van het koren te scheiden is te beoordelen of je te maken hebt met iemand die pretendeert "hondenfluisteraar" te zijn of een professional met een serieuze investering in opleiding om jou verder te helpen. Daarom ik laat met trots mijn certificaten zien. Jouw hond is het meer dan waard!

Inmiddels is DogWise in 23 jaar tijd uitgegroeid tot een succesvolle en dynamische hondenschool en gedragscentrum, waarbij ik ontzettend blij ben met ons fantastische team van DogWise trainsters. Samen nemen wij je graag mee in de prachtige wereld van de hond!

 

Naast DogWise en het trainen van mijn Border collies Caitlin en Maggie ben ik inmiddels gerust een "freak" te noemen op het gebied van trainen dier. In ons huishouden kennen al de dieren de clicker en train ik met enorm veel plezier onze paarden, katten, konijn en zelfs de kippen! In mijn vrije tijd trek ik er enorm graag op uit met Arabisch Volbloed Antiqua HH om lange zwerftochten te maken.


Bonnetta Sloots

 

Als er iemand is die staat te trappelen om alle goede informatie over het opvoeden van pups door te geven,

is het Bonnetta wel! Na een aantal jaren lesgeven op een kynologenclub is zij in het voorjaar van 2006 bij DogWise terecht gekomen voor een Ratjetoe cursus met haar eigen Smoushond Unique. Bonnetta en Unique voelden zich gelijk thuis bij ons en onze samenwerking werd dan ook al gauw uitgebreid. Bonnetta heeft de instructeurs-opleiding van O&O gevolgd en is verder binnen DogWise opgeleid om de kneepjes onder de knie te krijgen. Heeft in de loop der jaren vele workshops, lezingen en seminar's gevolgd onder de DogWise vlag en is 3 x naar de Crufts in Burmingham geweest. Is vrijwilliger als medewerker Inventarisatiedagen en Gedrags testen bij de Hollandse Smoushonden Club.

Bonnetta traint met haar Smoushond Zilver enthousiast allerlei disciplines van de Ratjetoe, om zo ook zelf goed bij te blijven.

 

Bonnetta heeft zich helemaal toegelegd op Hond & Kind activiteiten. Zij heeft een enorm leerzaam en leuk programma voor scholen ontwikkelt om bijtincidenten te voorkomen. Met het programma "Hond in de Klas" bezoekt ze met plezier en gedrevenheid basisscholen, BSO en/of andere kind organisaties. Natuurlijk gaat Zilver met haar mee om kinderen te leren hoe ze veilig en prettig met honden moeten omgaan.

Vraag gerust naar de mogelijkheden want Bonnetta komt erg graag ook bij jullie in de klas!  

 

Op dinsdag- en woensdagavond geeft Bonnetta in Gorssel met veel plezier les aan alle groepen binnen ons cursus aanbod.

Haar specialiteit en passie is echter wel onze "Ratjetoe Kids"; dat is stiekem toch wel Bonnetta haar favoriete doelgroep.


Aline Hartman

 

Naar eigen zeggen is Aline zo'n beetje in de hondenmand geboren. Met een dierenarts en gepassioneerd jachthondenliefhebber als vader is het werken met honden met de paplepel ingegoten. De Duitse Staande langhaar is sinds jaar en dag het ras wat altijd in de nabijheid van Aline te vinden is. Haar droom buiten te wonen met haar honden en paarden om zich heen kwam in de zomer van 2016 tot werkelijkheid. De heren Etzel, Bram en Copain zijn allemaal familie van elkaar en werken graag met Aline samen. Met haar nieuwste aanwinst Ike doorloopt Aline nu ook weer alle fases van pup tot volwassen hond. Mooi om ook zelf weer te ervaren hoe mooi, maar ook intensief dat traject is!

 

Hoewel Aline en Helma al jaren goed bevriend zijn en elkaar kennen vanuit de paardenwereld, is het contact pas een paar jaar geleden uitgebreid in de kynologie door Aline's stage voor de instructeurs modules bij DogVision. De diploma's voor Kynologisch Instructeur zijn cum laude gehaald en Aline is nu bezig met de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut. Sinds een aantal jaren heeft Aline zich naast de gewone cursussen zich op onze Ratjetoe jacht cursus geworpen die ze in voor- en najaar in Gorssel verzorgt. Met ongelofelijk veel plezier en passie maakt zij eigenaren van honden met jachtpassie wegwijs in deze mooie tak van sport. 


May Broekhuis-Ronday

 

In 2015 begon de hondenopleiding van May met een pup die Splinter heet... een Field trial Labrador reu die een behoorlijke uitdaging bleek te zijn voor een eerste eigen hond. Dat maakte het dat May meer wilde leren over hondengedrag! Hoe het verder ging verteld ze zelf:

 

Ik wilde meer weten over hoe honden leren, volgde opleidingen bij DogVision en Tinley, hetgeen in 2017 resulteerde in de titel “Kynologisch Instructeur”.

Inmiddels is Splinter bijna 4 jaar en uitgegroeid tot een prachtige energieke hond, die niets liever doet dan samen met mij werken (apporteren)….we doen mee aan jachthondenwedstrijden in Nederland en België, en hebben als Picker-up (wild binnen halen) mooie jachtdagen gehad in Nederland, België en Groot-Brittannië. In 2018 heb ik het examen van Jachthonden Instructeur van de SJP gehaald en geef ik, naast Dogwise, les bij de Jachthondenschool “de Veluwse Vallei” in Lunteren. 

 

Ik ben heel blij met de uitdaging om mijn bijdrage te leveren aan de cursisten en het team van Dogwise. Mijn interesse gaat uit naar het beoordelen van persoonlijkheid van pupjes/honden. Is de pup brutaal en nergens bang voor, of juist schuchter en bescheiden…

Omdat dat belangrijk is voor de aanpak die je kiest, en de adviezen die je aan de baasjes mee geeft. Samen met de andere instructeurs proberen we de baasjes meer “honds” te leren denken. Ook hecht ik veel waarde aan het respecteren van raskenmerken, die vervolgens door ons in goede banen moet worden geleid.

 

Daarbij is “voorkomen” altijd beter dan “genezen”, maar als er toch problemen op ons pad komen dan vind ik het een uitdaging om ze samen met jullie op te lossen!


Joyce Bakker-Hoksbergen

 

Joyce heeft zelf drie honden, Blix, Waf en Bop die ze allemaal op latere leeftijd als herplaatser heeft gekregen en waar ze veel plezier aan beleef om met ze te trainen. Al sinds jonge leeftijd is Joyce altijd al met het reilen en zeilen rondom honden bezig en wil ze er alles van weten. Het is dan ook niet zo gek dat Joyce na haar opleiding als paraveterinair begonnen is met de opleiding Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision, waar ze op dit moment nog druk mee bezig is. Na haar stage bij DogWise voor de instructeurs modules van de opleiding, is Joyce blijven plakken als instructeur op de vrijdagavond in Lochem. Naast haar passie voor honden heeft ze ook een passie voor fotografie, waar ze in haar vrije uurtjes veel tijd steekt. Uiteraard mogen haar eigen honden dan ook mee.   
Na de geboorte van zoontje Hidde en de verhuizing naar Wijhe is Joyce als instructeur overgestapt van Lochem naar Gorssel. Je vind haar op de woensdagavond.

 


Marjolein Mulder

 

Opgegroeid tussen de Zwitserse Witte Herdershonden is Marjolein van kinds af aan al bekend met honden. 

Met de witjes heeft ze meerdere gehoorzaamheidscursussen doorlopen, maar ook agility en dogdance gedaan evenals

in het wereldje van het showen meegedraaid. 

Thuis runt ze met haar moeder een gastouder/ kinderopvang waar ze dagelijks druk mee is. In 2017 kwam ze met Siberian Husky Aika bij DogWise op puppy cursus en raakte enorm enthousiast over alles wat met honden en hun gedrag te maken heeft. Alle kennis over honden gaat er in als koek!

Zodoende heeft ze inmiddels al geleerd dat gedrag echt een combi is tussen aanleg en ervaring, en dat "zelfs" een Husky enorm veel kan leren als je maar met plezier samen traint! Aika laat het resultaat ervan zien in de Ratjetoe groep op vrijdagavond. Naast het ondernemen van allerlei activiteiten met Aika fokt Marjolein met veel succes Rex hangoordwerg konijnen die bij eigenaren door heel Nederland en zelfs in het buitenland worden geplaatst.

 

Inmiddels is Marjolein geslaagd voor haar instructeurs diploma bij O&O en is als instructeur aanwezig bij de lessen op vrijdagavond en zaterdag in Lochem.


Francisca van Hees

 

Na ruim 10 jaar les te hebben gegeven bij DogWise is het voor Francisca tijd om haar focus te verleggen en al haar tijd en energie te steken in het prachtige werk van Dutch Assistance Dogs. Zij is bij de stichting DAD trainer en coach en zet zich hier met hart en ziel voor in.

 

Bij deze stichting die honden opleidt en traint als maatje voor kwetsbare jongeren is Cis volledig op haar plek en is ze een grote steun voor jongeren die een steuntje in de rug zo ontzettend nodig hebben. 

DogWise draagt stichting DAD een warm hart toe en ondersteunt met plezier het o zo belangrijke werk.

 

Neem vooral eens een kijkje op de site en lees hoe honden levens totaal kunnen veranderen! Vergeet daarbij ook niet het winkeltje van de stichting te bezoeken. De meiden maken eigenhandig met enorm veel zorg en plezier de leukste spulletjes voor je hond. Met een aanschaf uit het winkeltje koop je niet alleen iets leuks voor je hond maar ondersteun je tevens de stichting Dutch Assistance Dogs!

 

Hoewel Francisca in het najaar van 2018  gestopt is als vaste instructeur in ons team, kunt u haar nog wel bij gelegenheid tegenkomen bij DogWise voor bijzondere evenementen of als invalster bij afwezigheid van een van de andere trainsters. Fijn dat we op haar enorme kennis en enthousiasme mogen blijven terugvallen!